Nowy rok to zwykle postanowienia noworoczne, które w dużej mierze dotyczą diet i prób zrzucenia kilku nadmiarowych kilogramów. Wiele osób rusza właśnie o tej porze roku na siłownię zapominając jednocześnie o podstawie, jaką jest dieta. W przypadku diety odchudzającej bardzo ważny jest każdy nawet najmniejszy szczegół. Wszelkie wysiłki można łatwo zniweczyć, włączając do diety nieodpowiednie pieczywo. Nic więc dziwnego, że wiele odchudzających się kobiet zastanawia się, jaki chleb na dietę odchudzającą będzie najlepszy.
Jaki chleb na dietę będzie najlepszy? Dlaczego to tak ważne?
Chleb to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów w naszej diecie. Jest źródłem węglowodanów, licznych związków mineralnych, a także witamin z grupy B. Nic więc dziwnego, że spożywa się go tak wiele. Problem jednak w tym, że nieodpowiednio dobrany może nie tylko zahamować progres odchudzania, lecz nawet sprawić, że zamiast tracić, zaczniemy przybierać na wadze. Z drugiej jednak strony dobrze dobrane pieczywo może przyczynić się do jeszcze lepszych efektów odchudzania.
Jaki chleb na dietę jest niedozwolony?
Zanim przejdziemy do tego, jaki chleb na dietę odchudzającą będzie najlepszy i czego powinno się szukać w pieczywie, aby przynosiło ono najlepsze efekty odchudzające, warto najpierw dowiedzieć się o tym, czego należy bezwzględnie unikać. Każdy dietetyk przyzna, że produkty zbożowe posiadają bardzo ważne miejsce w naszej piramidzie żywienia. Wiedzieć jednak trzeba, że wprowadzając chleb do diety, liczy się przede wszystkim jego bardzo wysoka jakość. Warto więc wiedzieć, które pieczywo jest zdrowe i wartościowe, a które wręcz przeciwnie, jest tylko sztucznym zapychaczem negatywnie wpływającym na organizm.
Do niepolecanego pieczywa zaliczyć należy:
- bułki i chleb pszenny,
- bagietki,
- rogale,
- ciabatty
- wypieki cukiernicze.
Oczywiście słodkie wypieki odradzane są na diecie odchudzającej z oczywistego powodu — zawierają cukier. Dlaczego jednak nie powinno się spożywać produktów pszennych? Białe pieczywo powstaje z mąki oczyszczonej, czyli najmniej wartościowej.
Na zakwasie czy z dodatkiem drożdży?
Wybierając chleb, trzeba w pierwszej kolejności określić, czy ma to być wypiek wykonany z dodatkiem drożdży, czy na zakwasie. Oczywiście nie chodzi w tym wypadku o walory smakowe, lecz o to, jak konkretny typ chleba wpływać będzie na skuteczność diety. Jak się okazuje, obie metody wypiekania chleba mają bardzo duże zalety. W przypadku chleba na zakwasie wykorzystuje się mąkę żytnią, dzięki czemu pieczywo staje się zdecydowanie bardziej zbite. Co więcej, proces fermentacji powoduje powstanie kwasu mlekowego, który ma rewelacyjny wpływ na pracę jelit. Z drugiej jednak strony chleby powstające z drożdży mają w swoim składzie bardzo dużo witamin z grupy B oraz wiele minerałów jak fosfor, potas i żelazo.
Pieczywo ciemne czy jasne?
Czy lepszy na diecie odchudzającej będzie chleb biały, czy ciemny? Chleby jasne, dzięki temu, że wypiekane są z mąki bardzo mocno oczyszczonej, są lepsze w smaku — cechują się delikatnością i lekkością. W przypadku pieczywa ciemnego używana jest mąka jednokrotnie zmielona, do której bardzo często dodawane są np. otręby. Który typ pieczywa jest zatem lepszy? Przyjmuje się, że dla odchudzających znacznie lepszym wyborem będzie pieczywo ciemne, które zawiera mniejszą ilość węglowodanów. Pamiętać jednak trzeba, aby przed zakupem ciemnego pieczywa zawsze uważnie przeczytać skład. Często bowiem producenci dodają do niego poprawiający smak i wygląd karmel, który rzecz jasna będzie miał bardzo negatywny wpływ na dietę.
Czy w pieczywie powinny być dodatki?
Wybierając w sklepie chleb, należy bezwzględnie sprawdzić jego etykietę. Znaleźć na niej można bardzo cenne informacje, które pozwolą ocenić, czy dany produkt nadaje się do jedzenia na diecie, lecz również, czy ogólnie jest zdrowy i bezpieczny. Wiedzieć bowiem trzeba, że na rynku sprzedawane są chleby, które z powodu zawartych w nich ulepszaczy, konserwantów i innych niezdrowych składników, po prostu nie powinny być spożywane. Dobrej jakości pieczywo zawiera maksymalnie 5 składników:
- wodę,
- mąkę,
- sól,
- zakwas lub drożdże,
- dodatki w postaci np. różnych ziaren.
Jeśli na etykiecie znajdzie się słód, karmel, stabilizatory smaku, olej lub skrobia ziemniaczana, najlepiej taki chleb pozostawić na półce.
Jaki rodzaj pieczywa będzie najlepszy na dietę?
Osoba będąca na diecie odchudzającej powinna kupować pieczywo ciemne, czyli wykonane np. z mąki razowej lub pełnoziarnistej. Co więcej, zalecane jest pieczywo na zakwasie, a także pozbawione niepotrzebnych dodatków, które nie tylko będą negatywnie wpływały na dietę, lecz mogą być nawet niezdrowe. Na koniec wspomnieć jeszcze trzeba, że lepszym wyborem będzie chleb kupowany w całości, a nie cięty, gdyż dzięki temu zachowa dłużej swoją świeżość i smak.