Produkcja żywności na świecie stała się już nie tylko gałęzią gospodarki, zaspokajającą podstawową potrzebę człowieka – jedzenie – ale również biznesem, który powoduje, że jest ona bardzo słabej jakości.
Superfoods – czym są?
Określeniem superfoods nazywamy, dosłownie tłumacząc – super żywność. Aby jednak dany produkt określić mianem superfood, musi on wykazywać wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz charakteryzować się dużą zawartością składników odżywczych. Nie bez znaczenia w tym wypadku jest również czyste środowisko z którego pochodzi dany produkt czy poziom jego przetworzenia. Idealny superfood to produkt naturalny, pełnowartościowy i nieprzetworzony.
Sezonowość i region pochodzenia – kluczem do sukcesu.
Wielu z nas myśli, że superfoods to głównie owoce i produkty egzotyczne i mamy do nich ograniczony dostęp. Nie jest to prawdą. Doskonałymi przykładami naszych rodzimych super produktów są czosnek, kasza jaglana, borówka amerykańska, pestki dyni, siemię lniane czy buraki. Nie w każdym zakątku świata tak powszechne są kiszonki – które zawierają mnóstwo składników mineralnych oraz dobroczynnych bakterii – a są czystym superfoods. Aby jednak te produkty miały możliwie wysoką zawartość witamin, muszą być uprawiane sezonowo. Malina czy truskawka, wyhodowana na polu, która urosła przy pomocy wody i słońca jest pełnowartościowa, natomiast ta wyhodowana w hali pod lampą – niestety nie. Dlatego warto przy zakupie zwracać uwagę na kraj pochodzenia oraz na to, czy na dany produkt jest aktualnie sezon.
Nie tylko awokado
Najbardziej znanym na świecie superfood jest awokado – zawiera cenne tłuszcze i witaminy, a w połączeniu z np. jajkiem i czosnkiem jest posiłkiem na wagę złota. Poza awokado spośród najbardziej znanych superfoods można wymienić :
- owoce jagodowe,
- zielone warzywa liściaste,
- warzywa strączkowe,
- ryby i tłuszcze roślinne
- pełnoziarniste zboża i kasze
- orzechy,
- fermentowane produkty jak kefir czy kiszonki,
- przyprawy takie jak kurkuma czy cynamon,
- czosnek i cebula.
Lista produktów o wysokiej wartości odżywczej jest bardzo długa i zmienna. Niektóre produkty z tej listy wypadają. Tak było np. z bananami. Bardzo długo były one uznawane za bardzo zdrowe ze względu na zawartość potasu i przeciwutleniaczy. Jednak sposób, w jaki są produkowane, przechowywane i transportowane wyklucza je z tej listy. Zbyt wysoki poziom przetworzenia oraz ilość użytych środków chemicznych sprawia, że banany nie są już tak zdrowym produktem.
Czy super żywność = super zdrowie?
Medycyna co raz częściej stara się holistycznie patrzeć na pacjenta. Wielu specjalistów opiera diagnostykę i plan leczenia na dietetyce oraz analizie sposobu odżywiania pacjenta. Cały wachlarz schorzeń posiada też zalecenia dotyczące diety, która może znacznie wspomóc proces leczenia lub całkowicie zahamować chorobę. Włączenie do codziennego jadłospisu superfoods – produktów zdrowych i pełnowartościowych – może przynieść wyłącznie dobre skutki. Odpowiednio zbilansowane i skomponowane posiłki z użyciem tych właśnie produktów jest najlepsza drogą do zdrowia.
Superfoods są niezwykle potrzebne, a dbanie o ich obecność w naszym jadłospisie pozwoli nam zachować zdrowie a przy tym zadbać o ekologię i naturę.